Door: Daniëlla Torres | 18 juni 2019 | Blog
Wetsvoorstel Modernisering personenvennootschappen
Het wetsvoorstel Modernisering personenvennootschappen voorziet in een groot aantal veranderingen. Op dit moment is het wetsvoorstel in de voorbereidingsfase. Hebt u een vennootschap onder firma of een maatschap? In dit stuk leest u wat de voorgenomen veranderingen zijn.
Inleiding
De Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, wil de personenvennootschap in een nieuwe en moderne jas steken. Op dit moment zijn er drie personenvennootschappen: Vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) en de maatschap. In het wetsvoorstel zijn er twee in plaats van drie personenvennootschappen: de vennootschap en de commanditaire vennootschap.
Het kabinet vindt dat de huidige regeling onvoldoende aan de behoefte van hedendaagse gebruikers beantwoordt. Zo zijn er bijvoorbeeld niet of nauwelijks mogelijkheden tot bedrijfsoverdracht. Het wetsvoorstel beoogt een duidelijke een eenvoudige regeling te bieden met passende waarborgen voor vennoten en schuldeisers
De voorgenomen veranderingen:
1. Rechtspersoonlijkheid
Een belangrijke vernieuwing betreft de toekenning van rechtspersoonlijkheid aan de vennootschap. Dit heeft tot gevolg dat goederen eenvoudig op naam van de vennootschap kunnen worden gesteld. Het is in beginsel niet verplicht dat de vennootschap zich inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar voor de bevoegdheid tot het verkrijgen van nalatenschap en registergoederen is inschrijving wél vereist.
Voor het ontstaan van een personenvennootschap vereist de wet geen notariële akte. De personenvennootschap ontstaat, net zoals onder het geldende recht, door een overeenkomst tussen de beoogde vennoten die elkaar verplichten tot inbreng met als doel om een gezamenlijk voordeel te behalen. Het Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft de nodige kritiek hierop geuit.
2. Aansprakelijkheid
Beide rechtsvormen (de vennootschap en de cv) kunnen voor zowel beroeps- als bedrijfsactiviteiten worden gebruikt. Onder het huidige recht wordt nog een onderscheid gemaakt: beoefenaren van beroepsactiviteiten kunnen de maatschap of de vof als rechtsvorm kiezen, terwijl beoefenaren van bedrijfsactiviteiten alleen de vof als rechtsvorm beschikbaar hebben. Het belangrijkste verschil tussen deze twee rechtsvormen ligt vooral in de aansprakelijkheid van de vennoten voor schulden. Bij de maatschap zijn maten aansprakelijk voor gelijke delen, terwijl vennoten van de vof hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het geheel. Dit onderscheid tussen de maatschap en de vof verdwijnt. Waarom zouden maten van een advocatenkantoor bij een huurschuld slechts voor gelijke delen aansprakelijk zijn en de vennoten van een schildersbedrijf voor het volledige bedrag?
Ter bescherming van schuldeisers zijn vennoten in beginsel hoofdelijk aansprakelijk voor verbintenissen van de vennootschap, voor zover aannemelijk is dat de vennootschap de verbintenis niet zal voldoen. Hierop is één uitzondering, namelijk in het geval de uitvoering van een opdracht door de wederpartij is toevertrouwd aan één van de vennoten. In dergelijke gevallen is een afwijkende regeling voorgesteld: alleen de betrokken vennoten zijn naast de vennootschap aansprakelijk.
3. Bescherming schuldeiser
Door de toekenning van rechtspersoonlijkheid aan de vennootschap kunnen schuldeisers eenvoudiger dan voorheen zien wat tot het vermogen van de vennootschap behoort, bijvoorbeeld doordat in het registergoederen op naam van de vennootschap staan. Verder geeft de regeling, overeenkomstig de bestaande situatie, duidelijkheid over wie namens de vennootschap mag handelen, doordat vennoten in het handelsregister moeten zijn ingeschreven. Eventuele beperkingen in het handelen van vennoten met derden moeten ook in het handelsregister zijn vermeld. Anders gelden zij niet tegen derden.
4. Toetreding en uittreding
De huidige wetgeving voorziet niet in een toe- en uittreedregeling. De nieuwe wettelijke regeling maakt het eenvoudiger om toe- en uit te reden op basis van een bestaande vennootschapsovereenkomst. Een uittredende vennoot is vanaf 5 jaar na uittreding bevrijd van verplichtingen richting derden. Een toetredende vennoot wordt pas na toetreden aansprakelijk voor alsdan opeisbare vorderingen. Dit heeft tot gevolgd dat de drempel wordt verlaagd om via een personenvennootschap een onderneming te drijven. Bij uittreding zal de uitreder bovendien recht hebben op een uittredingsvergoeding, gebaseerd op de waarde van het aandeel van de vennoot in het bedrijf. De rechtspersoonlijkheid faciliteert in het uit- en toetreding proces. Zo hoeft een vennoot niet langer een aandeel in een goed aan de toetreder over te dragen. Ten slotte kunnen vennoten tegen derde namens de vennootschap handelen.
5.Ontbinding, vereffening en voorzetting
Als uitgangspunt geldt dat vereffening door alle vennoten gezamenlijk wordt gedaan. Maar dit wetsvoorstel maakt het ook mogelijk dat de overblijvende vennoot de vennootschap voorzet als eenmanszaak.
6.De commanditaire vennoot – volmacht
Naar huidig recht is een commanditaire vennootschap een bijzondere vorm van vennootschap waaraan een vennoot deelneemt die niet verbonden zal zijn voor de verbintenissen van de vennootschap tegen derden. Dit is een commanditaire vennoot die aan een vennootschap deelneemt door geld te investeren of advies te geven, zonder aansprakelijk te worden voor de schulden van de vennootschap. Onder het wetsvoorstel mag commanditaire vennoot handelingen voor de vennootschap verrichten op basis van een verstrekte volmacht door de andere vennoten, zonder dat dit tot overtreding leidt van het beheersverbod met de daarbij behorende aansprakelijkheden.
Verloop
De consultatie voor dit wetsvoorstel is per 1 juni 2019 gesloten. De ontwikkelingen over dit wetsvoorstel wordt nauwlettend in de gaten gehouden en worden gedeeld op de website. Hebt u vragen over het wetsvoorstel of over de huidige regeling, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.
mr. Daniëlla Torres
Jurist / Eigenaar
Ik ben werkzaam op het gebied van arbeidsrecht, consumentenrecht, contractrecht, ondernemingsrecht, incasso en vlucht claim. Daarnaast ben ik ervaren in het voeren van procedures bij de kantonrechter en de Geschillencommissie.
Telefoonnummer/Whatsapp:
06-45643014
E-mail: Info@budgetlegal.nl